What Rory Gilmore read #1



Majoritatea suntem fani ai serialului Gilmore Girls și știm cât de mult iubea Rory să citească și să împartă cărți cu Jess sau Dean. Deoarece consider că noi cititorii ne putem să ne indentificăm cu personajul principal al serialului m-am gândit să fac o serie de articole în care să specific fiecare carte meționată în serial, în total sunt 339 de cărți așa că să nu mai pierdem timpul și să începem cu primul articol în care voi specifica cărțile cu litera A și cele care încep cu cifre.


1984 de George Orwell


Romanul, publicat în anul 1949, descrie o Mare Britanie posterioară unui război nuclear ipotetic dintre Est și Vest, care ar fi avut loc în anii '50, în care s-a instaurat un regim de tip totalitar foarte inspirat din ceea ce a fost stalinismul și din anumite elemente ale nazismului. Libertatea de expresie ca atare nu mai există. Toate gândurile sunt minuțios supravegheate, iar imense afișe, care tronează pe străzi, indică tuturor că Big Brother stă cu ochii pe tine”


Alice in Wonderland

Alice în Țara Minunilor

de Lewis Carroll


▻ https://www.youtube.com/watch?v=9POCgSRVvf0


Adventures of Huckleberry Finn

Aventurile lui Huckleberry Finn

de Mark Twain


Eroul principal al romanului este un băiat pe nume Huckleberry Finn care trăiește în târgușorul american imaginar St. Petersburg Missouri, situat pe râul Mississippi,care duce o viată de hoinar, până când o vaduvă îl ia să îl educe și să îl învețe carte. Dar când prinsese și el puțin gustul modului lui nou de viață, apare tatăl său care îl răpește pe o insulă a râului, dorind astfel să îl dezvețe cu forța de bunele maniere proaspăt învățate. Huck evadează de acolo, înscenând totul ca și cum ar fi fost omorât. El fuge pe o altă insulă unde se întâlnește cu un negru fugar pe nume Jim. Cei doi se duc pe o plută în statele libere, dar în drumul lor ei întâlnesc doi hoți care îl vând pe Jim ca sclav unui fermier, unchiul personajului de roman Tom Sawyer. Huck fuge și, împreună cu Tom, îl eliberează pe Jim în stil eroic, Tom dăruindu-i lui Jim patruzeci de dolari, iar Jim fiind foarte mulțumit și spunând că semnul că va fi iar bogat s-a împlinit plănuind să fugă cu toții in Teritoriul Indian. Huck Finn află și că tatăl lui era mortul din casa care plutea pe Mississippi.


The Amazing Adventures of Kavalier & Clay

de Michael Chabon


Joe Kavalier, un artist tânăr evreu care a fost instruit și în arta evadării Houdini, tocmai sa făcut contrabandă din Praga invadată de naziști și a aterizat în New York City. Vărul său din Brooklyn, Sammy Clay, caută un partener pentru a crea eroi, povestiri și artă pentru cea mai recentă noutate care a lovit America - cartea de benzi desenate. Datorită propriilor temeri și visuri, Kavalier și Clay creează Escapistul, Monitorul și Luna Moth, inspirată de frumoasa Rosa Saks, care va deveni legată de legături puternice cu ambii bărbați. Cu un stil extraordinar și grație, Michael Chabon spune o poveste de neuitat despre romantismul și posibilitățile americane.

An American Tragedy

de Theodore Dreiser


La un nivel, o tragedie americană este povestea corupției și distrugerii unui singur om, Clyde Griffiths, care își pierde viața în căutarea disperată de succes. La un nivel mai profund și mai profund, romanul reprezintă o portretizare masivă a societății, ale cărei valori ambele formează ambițiile ticăloase ale lui Clyde și îi sigilează soarta: este o reprezentare de neegalat a realităților aspre ale vieții americane și a părții întunecate a visului american . Extraordinar în sfera de aplicare și de putere, viu în sensul său de deșeuri umane de gros, neîncetat în compasiunea sa bogată, o tragedie americană este ca o realizare supremă a lui Theodore Dreiser.

Pe baza unui caz de crimă reală, o tragedie americană a fost inspirația pentru filmul A Place in the Sun, câștigătorul a șase premii Oscar, cu Elizabeth Taylor și Montgomery Clift.

Angela’s Ashes

Cenușa Angelei

de Frank McCourt


„Când îmi aduc aminte de copilăria mea, mă întreb cum de am supravieţuit. A fost, desigur, o copilărie nefericită – o copilărie fericită abia dacă merită pomenită. Mai rea decât copilăria nefericită obişnuită este copilăria irlandeză nefericită, iar şi mai rea este copilăria irlandeză catolică nefericită.“

Aşa îşi începe Frank McCourt autobiografia. Născut în Brooklyn în timpul Marii Crize Economice din irlandezi emigranţi, Francis are patru ani când părinţii lui hotărăsc să se întoarcă în ţară. Cu pantofii peticiţi cu bucăţi de cauciuc dintr-o veche anvelopă de bicicletă, culegând cărbune pentru foc de pe marginea drumului, mâncând infamul cap de porc la masa de Crăciun, el îndură copilăria mizerabilă din mahalalele jilavului Limerick şi supravieţuieşte să-şi spună povestea cu multă expresivitate, umor şi, surprinzător, fără pic de ranchiună. Cenuşa Angelei este o veritabilă capodoperă a genului.

Anna Karenina

de Lev Tolstoi


Povestea unei vieți pline de patimi și îndoieli, celebrul roman Anna Karenina istorisește tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulterine. În fundalul pe care, alături de Anna, evoluează personaje aparte prin natura lor, Tolstoi divulgă ipocrizia înaltei societăți, zugrăvește descompunerea modului de viață patriarhal și degradarea instituției familiei.

The Diary of a Young Girl

Jurnalul Annei Frank

de Anne Frank


Povestea tragică a Annei Frank e bine cunoscută. Împreună cu familia ei şi alţi cunoscuţi evrei, Anne a stat ascunsă timp de doi ani (6 iulie 1942–4 august 1944), de teama deportării în lagăr, în aşa-numita Anexă a sediului firmei patronate de tatăl său, în Amsterdamul ocupat de germani. Avea 13 ani când a intrat în Anexă. A ţinut aici un jurnal (început anterior, în 12 iunie 1942), devenind la un moment dat conştientă că el va reprezenta un document important după ce războiul se va sfârşi. În 4 august 1944, aşadar nu mult după debarcarea Aliaţilor în Normandia, când finalul recluziunii părea foarte aproape, Anne şi ceilalţi şapte locatari ai Anexei sunt arestaţi şi mai târziu deportaţi cu ultimul transport spre Auschwitz. Cu excepţia lui Otto Frank, toți vor muri. Anne şi sora ei se sting de tifos la Bergen-Belsen în februarie sau martie 1945. Eliberat din lagărul de la Auschwitz, tatăl Annei va publica şi va face cunoscut în toată lumea jurnalul fiicei sale.

Anne Frank este un nume familiar chiar și pentru cei care nu au citit Jurnalul. Îl poartă străzi, școli de pe toate meridianele. Îl poartă mult vizitatul muzeu din Amsterdam și fundația care l-a organizat în imobilul unde se afla Anexa secretă.
Anne Frank și jurnalul ei figurează pe mai toate listele de excelență ale veacului XX privitoare la personalități și la cărți - Cei mai importanți oameni ai secolului, Cele mai bune cărți publicate în secolul XX, Operele literare definitorii pentru același secol, ca să numim doar câteva din multele topuri stabilite de specialiști, de ziariști ori chiar de marele public.
Din 1947, când s-a publicat pentru prima oară în Țările de Jos, Jurnalul Annei Frank a fost tradus în peste 65 de limbi. S-a vândut în întreaga lume în peste 30 de milioane de exemplare. 
La celebritatea Jurnalului au contribuit neîndoielnic adaptările sale teatrale și cinematografice, faptul că a devenit materie de studiu în multe școli din lume, că a fost obiectul unor analize subtile, dar și ținta unor vehemente atacuri.

The Archidamian War

de Donald Kagan


Această carte, cel de-al doilea volum din tetralogia lui Donald Kagan despre Războiul Peloponezian, este o istorie provocatoare și bine argumentată a primilor zece ani ai războiului. Luând o abordare cronologică care îi permite să prezinte la fiecare etapă alegerile care au fost deschise ambelor părți în conflict, Kagan se concentrează asupra dezvoltărilor politice, economice, diplomatice și militare. El evaluează strategiile utilizate de ambele părți și reconsideră rolurile jucate de mai multe persoane-cheie.

The Art of Fiction

 de David Lodge


În acest eseu clasic, care a apărut inițial în colecția sa din 1888, Portretele parțiale, Henry James argumentează împotriva interzicerilor rigide privind alegerea romancierului subiectul și metoda de tratament. El susține că cea mai largă libertate posibilă în conținut și abordare va contribui la asigurarea vitalității continue a ficțiunii narative.

The Art of War

Arta războiului

 de Sun Tzu


Acum douăzeci și cinci de sute de ani, Sun Tzu a scris această carte clasică de strategie militară bazată pe războiul chinezesc și pe gândirea militară. De atunci, toate nivelurile militare au folosit învățătura despre Sun Tzu la război și cilivizarea au adaptat aceste învățături pentru utilizare în politică, afaceri și viața de zi cu zi. Arta războiului este o carte care ar trebui folosită pentru a profita de avantajele adversarilor din sala de consiliu și din câmpul de luptă.

As I Lay Dying

Pe patul de moarte

de William Faulkner


Despre odiseea familiei Bundren din mediul rural din Mississippi ca să-l îngroape pe Addie, soția și mama lor. A spus în rândul fiecărui membru al familiei - inclusiv Addie - romanul se află în starea de spirit de la comedia întunecată până la cea mai adâncă patologie.

Atonement

Ispășire

de Ian McEwan

Debutind ca o cronica de familie, romanul Ispasire este, de fapt, o meditatie despre locul scriitorului in lume si despre modul in care acesta poate afecta vietile altora prin felul in care intelege sa caute „adevarul”. Adoles­centa fiind, protagonista cartii, Briony Tallis, isi da seama ca vrea sa abandoneze lumea himerelor pentru a scrie despre oamenii din jur si despre viata reala, dar simtul sau exagerat al ordinii si justitiei o impinge spre un act social gresit, de pe urma caruia vor avea de suferit cei dragi ei. La batrinete, ajunsa o scriitoare de succes, Briony va medita la consecintele faptei sale, pentru a carei ispasire si‑a dedicat intreaga viata. Dar Ispasire este, totodata, si un excelent roman istoric, McEwan reusind sa creeze pagini antologice despre dezastrul de la Dunkerque si rezistenta eroica a londonezilor in timpul Blitzkrieg‑ului din 1940. 

The Autobiography of a Face

de Lucy Grealy


La vârsta de nouă ani, Lucy Grealy a fost diagnosticat cu un cancer potențial terminal. Când sa întors la școală, cu o treime din maxilarul ei îndepărtată, ea sa confruntat cu urastele crud ale colegilor de clasă. În acest memoir izbitoare, Grealy îi povestește povestea suferinței mari și a puterii remarcabile fără sentimentalitate și cu un spirit considerabil. Prezentând în mod viu durerea respingerii de la egal la egal și plăcerile vinovate ale dorinței de a fi speciale, Grealy surprinde cu o înțelegere unică cum este copilul și tânărul adult între două impulsuri de război: să simțim că mai mult decât orice altceva ne dorim fi iubit pentru cine suntem, în timp ce dorim cu disperare și în secret să fim perfecți.

The Awakening

Trezirea

 de Kate Chopin

Când a fost publicată prima dată în 1899, Trezirea a șocat pe cititori cu tratamentul cinstit al infidelității feminine. Audiențele obișnuite cu pieții ficțiunii romantice târzii victoriene au fost surprinse de portretul îndrăzneț al lui Chopin despre o femeie prinsă într-o căsătorie sufocantă, care caută și găsește iubire fizică pasională în afara limitelor situației sale interne.



Comentarii